zonwering schoonmaken

Zonwering schoonmaken

Veel woningen hebben tegenwoordig zonwering in de vorm van markiezen, rolluiken, screens, zonneschermen of knikarmschermen. Na een zomer van lang gebruik, of na een lange winter, is het verstandig om uw zonwering te reinigen. Dit geeft het zonweringsdoek niet alleen een frisse uitstraling, maar hij gaat langer mee wanneer hij goed onderhouden is. Zelf uw zonwering reinigen is geen lastige opgave, maar het kan wel wat tijd en energie kosten. Voor u handige onderhoudstips en een beschrijving hoe u het reinigen aan kunt pakken. Benieuwd naar de kosten van een reinigingsspecialist? Vul dan het offerteformulier in!

Handige tips voordat u begint

Er zijn natuurlijk een aantal factoren waar u rekening mee moet houden voordat u begint met schoonmaken. De eerste tip die wij u mee geven is dat u niet in de volle zon uw zonweringsdoek moet gaan reinigen, dit levert juist vlekken op, terwijl de intentie het verwijderen van vlekken was. Gebruik daarbij ook nooit agressieve schoonmaakmiddelen, deze tasten uw doek ook aan. Weet u niet zeker welk reinigingsmiddel u dient te gebruiken, ga dan naar een zonweringspecialist, zij hebben speciale schoonmaakmiddelen voor het reinigen van uw doek.

Aluminium ophanging schoonmaken

De meeste zonneschermen hebben een aluminium ophanging, deze kan door het weer ook flink vuil worden. Deze licht vervuilde onderdelen maakt u gemakkelijk schoon met een doek, lauwwarm water en een beetje afwasmiddel / groene zeep. Na het schoonmaken, spoelt u alles af met water en droogt u het geheel weer af met een droge doek. Controleer bij dit proces ook gelijk de ophanging en kijk of alles nog soepel loopt. U voorziet alles gelijk van een beetje smeermiddel zodat alles weer soepel loopt. Werkt dit niet, dan moet er waarschijnlijk wat vervangen worden, schakel hier een expert voor in.

Benodigdheden

Voor het schoonmaken hebt u weinig spullen nodig, u hebt enkel een aantal doeken, emmer lauwwarm water, afwasmiddel / groene zeep, zachte borstel en eventueel wax. Met deze onderdelen maakt u uw zonwering weer stralend schoon. Wacht niet te lang met schoonmaken, door een vlek snel aan te pakken zal hij ook gemakkelijker schoon te maken zijn. Wanneer een vlek langer zit, moet u meer moeite doen om de vlek te verwijderen.

Zonweringdoek reinigen

Het belangrijkste gedeelte is natuurlijk het doek zelf, wanneer deze goed schoon is, zal dat zeker opvallen bij de omwonende en voorbijgangers. Voor u een klein stappenplan voor het reinigen van uw zonweringdoek.

zonweringdoek reinigen

Stap 1: Het doek uitrollen

Om alles goed te kunnen schoonmaken, moet het doek helemaal worden uitgerold, zodat u overal bij kan en niets zal overslaan. Zowel de boven- als de onderkant moet namelijk schoongemaakt worden. Pak er ook een ladder of een klein opstapje bij om echt overal bij te komen.

Stap 2: Doek schoonmaken

Wanneer u een opstapje hebt waar u op kan staan om de bovenkant te reinigen, kunt u zelf beginnen met de schoonmaak. De markiezen en andere zonneschermen, kunt u allemaal met lauwwarm water, eventueel een speciaal reinigingsmiddel en een zachte borstel schoonmaken. De meeste vlekken en vuil krijgt u hiermee schoon. Reinigingsmiddel is eigenlijk niet nodig, alleen bij hardnekkige vlekken op het zonweringdoek. Met de zachte borstel schrobt u het doek helemaal schoon, zowel de boven- als de onderkant.

Stap 3: Opdrogen en binnen draaien

Draai markiezen of andere zonneschermen nooit nat binnen, zo ontstaan er namelijk schimmels en vlekken. Laat het doek goed opdrogen, maar niet in de volle zon, zo ontstaan er namelijk ook vlekken. Pas als het zonnescherm helemaal is opgedroogd draait u deze weer naar binnen.


Rolluiken

Naast markiezen en andere zonwering, ziet u ook steeds vaker woningen met rolluiken. Deze dienen ter bescherming van de woning, maar houden ook het zonlicht tegen. Door alle weersomstandigheden kunt u deze luiken laten zakken, maar door het weer worden ze wel vuil. De luiken kunt u daarom ook zelf reinigen en onderhouden. Doe dit ook met lauwwarm water, zachte borstel en eventueel een speciaal reinigingsmiddel. Controleer tijdens het schoonmaken ook de nokken in de geleiderails of deze nog goed zijn. Smeer ze ook regelmatig in met wat een geschikt smeermiddel zodat uw rolluiken soepel blijven lopen. Blijft het stroef lopen, schakel dan een specialist in.

Reinigingsspecialisten inschakelen

Het schoonmaken kan een hele opgave zijn, vooral omdat het flink geschrobd moet worden. Zonwering Nu neemt u het schoonmaken graag uit handen, om het werk voor u te verlichten. Vraag een vrijblijvende offerte aan om contact te leggen met de zonwering experts.reiniging zonwering

Gratis offertes